NOVA község honlapján!

Üdvözöljük

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

 

 

Hegyi hajlékok védelmében

 

Itt az ősz. Ez azt is jelenti, hogy egyre jobban elnéptelenednek a kiskertek, hegyi pincék. A bűnözők azonban nem térnek téli pihenőre.

Sajnos még mindig nem nevezhető általánosnak, hogy ezeket az épületeket megfelelő védelemmel látnák el tulajdonosaik. Pedig nagyon széles a választék a mechanikai védelmi eszközökből, melyek még ezeken az elhagyatott helyeken is szinte teljes biztonságot nyújtanak.

 A betörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el. Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, inkább odébb áll.

 Kérjük, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkerülhessék az ezzel járó anyagi kárt és nem utolsósorban a bosszúságot!

• A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés egyik biztonságos megoldása a hevederzár használata. Hétvégi házuk valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, hiszen így az elkövetőknek több időt kell szánni a sikeres bejutásra!

• Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Ha van az építményen ablak, célszerű ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.

•  Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.

• Amikor haza indulnak, ne felejtsék el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválják!

• Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a hétvégi házukban, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az épületben! Az ott maradt értékekről pedig ajánlatos leltárt készíteni (típus megjelöléssel, gyári számmal, ismertetőjegyekkel, esetleg fényképpel).

•  Tájékoztassák szomszédaikat, ha hosszabb ideig nem keresik fel kiskertjüket! Kérjék meg őket, hogy figyeljenek az Önök birtokára is! 

• Tájékozódjanak, hogy működik-e a településen polgárőrség, vegyék fel velük a kapcsolatot! A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be. 

•  Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra!  Ha gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg autójuk típusát, színét, rendszámát, s hívják minél előbb bizalommal a 107-es, 112-es segélyhívókat, vagy a Telefontanú ingyenesen hívható zöldszámát, a 06-80-555-111-et! Ha használható személyleírást tudnak adni a gyanús idegenekről, nagymértékben segíthetik a rendőrség felderítő tevékenységét. 

•  Ha megtörtént a baj, azonnal értesítsék a rendőrséget! Ne változtassák meg a helyszínt, mert ez megnehezíti a nyomok rögzítését és későbbiekben az elkövetők felkutatását!

 

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Alosztálya

 

 

 

Eseménynaptár

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Időjárás

Magyar Államkincstár

Hirdetés

Itthon.hu

Hirdetés

NKA

Hirdetés