NOVA község honlapján!

Üdvözöljük

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Pályázati azonosító: 7707/00226

Hagyományápolás – negyed-százada

Immár 25. alkalommal került megrendezésre Nova Községében a megyei kézikaszás arató és cséphadarós cséplőverseny. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén is szép számmal érkeztek hozzánk zalai csapatok, de a szomszédos megyéből Somogybabodról és Gamásról, illetve még a határon túlról, Szlovéniából is jöttek versenyzők.

Idén 8 nagy és 9 kisbanda vállalta a megmérettetést a búzaföldön, 12 banda a cséphadarós cséplésben is kipróbálta magát. 15 csapat pedig ínycsiklandó, étvágyhozó terítéket varázsolt a kepe tövébe, benevezve az aratási étel- és italbemutatóra. E számok mutatják ki igazán, hogy a mai, modern világban, ahol már a gépek vették át a munkát, igen is fontos az emberek számára e hagyományok ápolása.

Július 12-én este - szokáshoz híven - előesti bállal vette kezdetét a háromnapos rendezvény.

 

Szombat reggel kissé felhős időben kezdődött meg a rendezvény, ám az idő kegyes volt hozzánk, így jó időnek örvendtek aratók és szervezők egyaránt. A gyülekezés alatt a Gyéres Műhely ifjú népzenészei gondoskodtak a kellemes hangulatról. A megnyitót Kovács Zsófia konferálta fel, bemutatva vendégeinket, s a zsűri tagjait, majd Pintér László országgyűlési képviselő megnyitotta a rendezvényt. A versenyzőket, fellépőket és az érdeklődő vendégeket Vígh László országgyűlési képviselő, majd Lendvai Jenőné, Nova Község polgármestere, a rendezvény házigazdája köszöntötte. Végül Kiss Mihály úr, a rendezvény szülőatyja szintén üdvözölte az idei aratókat.

 

A pórszombati Rozmaring Tánccsoport menettáncával, gyalog indultunk ki a mezőre. A búzaföldre érve felkértük Tóth András atyát a búza megszentelésére, majd a csapatok számot húztak egy kalapból, amely eldöntötte, ki-ki melyik parcellát aratja, külön a kisbandák, külön a nagybandák. Az aratás kezdetével a zsűri – mely elnöke dr. Karamán József, tagjai: dr. Tolvaj-Gergő Győző, Pálfi László, Erős Antal, Palkóné Hosszú Katalin, Szabó Béla, - is munkához látott. Idén is értékelték a tarló minőségét, tisztaságát, a kévék egyenletességét, a kötések minőségét, a kereszteket. A zsűri értékelése alapján a következő eredmény született: nagybandák közül a Németfalusi Betyárbanda, kisbandák közül a Lakhegyi Daloskör bizonyult a legjobbnak, az aratási étel- és italbemutatót a Nagykutasi Népdalkör nyerte. Göcsej első kaszása pedig a németfalusi Pilise József lett. Idén a csapatokból aratókoszorú kötők és kaszakalapálók jelentkezését is vártuk. Aratókoszorú kötésben a nagykutasi Németh Mihályné, a kaszakalapálásban a völgyifalusi Marton Ferenc munkája bizonyult a legjobbnak. Cséphadarós cséplésre különböző létszámú bandák nevezhettek, így a cséplés milyenségén kívül a kicsépelt szem egy főre eső súlya alapján értékelt a zsűri. Ezt a gellénháziak nyerték. Szombat délután a hagyományőrző csoportok adtak kulturális műsort.

 

Napközben, amíg az aratás tartott, a sportpályán zajlott az Arató Kupa. Itt 14 csapat mérte össze focitudását. A pálya mellett főzőversenyt tartottunk, ahol finomabbnál finomabb ételek készültek.

A legjobbak - természetesen - közülük is díjazásra kerültek.

 

Közvetlen sötétedés után tűzijátékban gyönyörködhetett a közönség. A napot Arató-bál zárta, a talp alá valót a Fáraó Együttes szolgáltatta.

Vasárnap a szórakozásé volt a főszerep. Már délelőttől kezdődően sportlövészeti megmérettetésre volt lehetőség a sportpálya melletti területen. Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően terepjáró bemutatót is láthattak a vendégek. Ezzel egy időben -új lehetőségként- többen kipróbálták tevegelést, de lehetőség volt íjászatra is. Kora délután rendőrkutyás bemutatót láthattunk a sportpályán. Őket követve a színpadon a nagylengyeli Tini Girls tánccsoport, és Gubinecz Ákos szórakoztatott. A gyerekeknek kedveskedve a Varnyú Country Együttes vidám, interaktív gyerekműsora következett, majd 16.00 órától a Sógorok együttese mulatatott, akik szemmel láthatóan pillanatok alatt remek hangulatot varázsoltak. A jókedvet Trabarna humorista tovább fokozta. 17 óra 45 perckor megérkezett a levegőben Veres Zoltán műrepülő bajnok és egy merész, látványos légi bemutatóval kedveskedett nekünk. Ezt követően Nova és Páka futballcsapata barátságos labdarugó mérkőzést játszott. A meccs végezetével elkezdődött a Kárpátia együttes koncertje, akik rengeteg rajongót vonzottak Novára, a XXV. Göcseji Aratónapok záró programjára.

 

Vasárnap délután folyamatos volt az érdeklődés az egészségsátorban, ki-ki a vérnyomását, vércukor vagy koleszterinszintjét mérethete meg.

Ugyan ilyen népszerű volt a grafológus is, aki gyorselemzéssel tárta fel az érdeklődők személyiségét szombaton és vasárnap is. Ugyancsak mindkét nap állt a vásár, kézművesek, vidámpark és játszóház várta a gyerekeket, érdeklődőket. A helytörténeti gyűjtemény is nyitva állt.

A hangulat fergeteges volt, jó volt így zárni e három napot!

Mind a versenyzők, mind az érdeklődő vendégek számát illetően is elégedettséggel nyugtázhatjuk a rendezvényt. A programsorozat alatt becslésünk szerint meghaladta az öt ezret főt a látogatók száma, akik megfordultak programjainkon.

Köszönet illeti a résztvevőket, segítőket, és bízzunk abban, hogy jövőre is találkozunk, hogy jövőre is legalább ilyen sikeres lesz a rendezvényünk!

 

Nova, 2013. július 15.

 

Lendvai Jenőné

polgármester

Eseménynaptár

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Időjárás

Magyar Államkincstár

Hirdetés

Itthon.hu

Hirdetés

NKA

Hirdetés